Prehrana je pri športnikih in športnicah ter nasploh pri vseh ljudeh zelo pomembna. Beljakovine oziroma proteini so za naše telo zelo pomembni saj so osnovni gradniki človeškega telesa. Naše telo jih potrebuje, saj iz njih tvori številne snovi, ki jih potrebujemo za normalno delovanje telesa.

beljakovine

Beljakovine so sestavljene iz manjših enot, ki jih imenujemo aminokisline. Vsaka beljakovina je sestavljena iz različnih aminokislin. Obstajata dve vrsti, to so: enostavne beljakovine (proteini) in sestavljene beljakovine (proteidi). So zelo pomembne za celično presnovo. V človeškem telesu so zaradi njih sestavljena tkiva, organi in druge komponente. Ko zaužijemo neko živilo, ki vsebuje beljakovine, se te razgradijo v aminokisline. Živila živalskega izvora so popoln vir beljakovin. Kdor ne je mesa, mora biti pazljiv, da s kombinacijo rastlinskih živil pridobijo vse potrebne aminokisline, ki jih potrebuje telo.

Paziti moramo, da ne jemo preveč enolične hrane, ampak poskušamo svoj jedilnik čim bolj popestriti. Beljakovine se v našem telesu nenehno razgrajujejo ter izločajo. Pomembno je, da vsak dan vnesemo pravo količino beljakovin, da se ta krog nadaljuje. Najdemo jih v različnih živilih kot so meso, ribe, mleko, jajca, sir… Rastlinska živila kot so žitarice, stročnice, oreščki in zelenjava, vsebujejo manj beljakovin kot tiste v živalskih. Pomembno je, da kombiniramo živalske in rastlinske beljakovine saj s tem dobi naše telo zadostno količino beljakovin. Normalen dnevni vnos beljakovin naj bi bil za ženske nekje do 48g/dan, za moške do 60g/dan. Zaenkrat še ni dokazano, da bi imel prevelik vnos proteinov škodljive učinke na naše telo. Vendar je možnost, da se poveča nastanek ledvičnih kamnov, preveliko izočanje kalcija, kar ni dobro za naše zdravje kosti. Pretiravati torej ni potrebno. Že samo meso ter ribe vsebujejo 20 – 26g beljakovin na porcijo 100g. Za tiste ki ne jejo proteine živalskega izvora je na voljo kar nekaj kombinacij, da si zagotovite zadosten vnos aminokislin. Pojeste lahko koruzo, fižol in riž ali pa koruzo ter grah in si s tem zagotovite pravo količino beljakovin.