Vsak ima dandanes kakšne težave s telesom, vendar pa so zelo pogoste neznosne bolečine v križu, ki nikakor ne želijo izginiti. Včasih so bile bolečine v križu le med starejšimi ljudmi, vedno pogosteje pa se z njimi soočajo tudi mladi. To pa zato, ker človeško telo ni bilo narejeno za sedenje. Seveda, velikokrat se težave pojavijo tudi zaradi prevelikega bremena, pri nosečnicah in tako naprej, vendar je sedenje ena največjih težav zadnjega časa.

bolečine v križu

Vsak človek čez dan veliko sedi. Zjutraj se usede v avto, ko se pelje na delovno mesto, potem se usede, ko gre na kavo, nekateri imajo tudi delo, ki zahteva sedenje po cele dneve (pisarniško delo), in spet vožnja domov. Nekateri še po službi delajo opravke na računalniku sede, zato je takrat najbolje, da malo pozabimo na delo in gremo na kakšen daljši sprehod, naredimo jogo, vaje za hrbet in se sprostimo kje v naravi. Sedenje res ni dobro za človeško telo in bolečine v križu ne smemo nikakor zanemarjati. Iz tega lahko pridejo kronične bolezni. Na spletnih straneh si lahko preberete kakšne nasvete, kako olajšati bolečine, če pa so postale že res zelo neznosne, pa je potrebno kontaktirati svojega osebnega zdravnika.

Poznamo več vzrokov za bolečine v križu. To so na primer poškodbe pri športu, na delovnem mestu, kot smo že omenili zgoraj, delo za računalnikom/telefonom, nepravilna obutev, menstrualne bolečine, nosečnost, neudobno ležišče … Za vse te težave je rešitev fizioterapija, kjer s SEMOS aparati pomagajo ozdraviti bolečine. Primerni so tudi za domačo uporabo, tiste bolj zapletene pa vam nudijo fizioterapevti. Ne pustite, da vas bolečine v križu ovirajo pri vsakdanjih opravilih. Posvetujte se s fizioterapevtom in si olajšajte vsakdanje delo. Ko se enkrat počutite bolje, to tudi vzdržujte in poskusite sedeti pravilo in spremenite življenjski stil, ter se izogibajte dejavnikom, katere smo našteli, da povzročajo bolečine.