Pri zobozdravstvu imamo dan danes toliko različnih storitev, da se že za vsako zadevo najde rešitev. Ker imamo toliko različnih storitev, nas včasih naš osebni zobozdravnik napoti naprej k kakšnemu ortodontu in tako naprej, da ta naredi svoje, oziroma to za kar je izučen on. Ena od stvari, ki se izvaja tudi pri zobozdravstvu je 3D slikanje, oziroma cbct slikanje. Cbct slikanje je malo manj poznan izraz med ljudmi, oziroma sploh ne poznan zato je lažje reči samo 3D slikanje. Kaj je cbct slikanje bomo opisali v nadaljevanju, bolj podrobneje pa si lahko preberete na spletni strani centra Doktor 1A, https://www.doktor1a.com/3d-slikanje-cbct/, kjer si lahko te storitve tudi zagotovite.

cbct

Torej cbct slikanje je slikanje vsakega soba posebej, da se lahko lažje vidi stanje zoba in kosti. Tako slikanje se uporablja že okoli 25 let, od leta 1996. Prednosti tega cbct so to, da slikanje traja le nekaj sekund, sliko je možno poslati tudi digitalno pacientu ali osebnemu zobozdravniku, sliko je možno shraniti na CD ali USB in še diagnoza je bolj natančna, saj lahko na računalniku povečamo in prilagodimo sliko tako, da se opazi vse podrobnosti. Ne skrbite glede sevanja pri cbct slikanju, saj je za 90 procentov zmanjšana. Vse kar je pred slikanjem potrebno je to, da se vse stvari (na primer nakit in tako dalje), da dol iz telesa, da ne bo sevanje teh elementov vplivalo na kvaliteto slike.

Cbct slikanje je potrebno izvesti, ko se nam razcepi ustnica, nepravilnosti v ustni votlini, tumor v glavi, brezzobost, poškodba obraza ali zob, motnja dihanja, motnja rasti zob in še bi lahko naštevali. Torej tako slikanje ne gre le za zobe, vendar z njim lahko najdemo tudi ostale izvore bolečin. Je popolnoma neboleče in sploh ne boste vedeli, da ste se slikali, saj je tako hitro, zato tudi, če se bojite zaprtih prostorov to ne bo težava.