Kako se odločiti za dober fotoaparat? Vsekakor je pomembno, da vsaj nekaj vemo o tem kaj vsebuje dober fotoaparat. Predvsem pa moramo vedeti česa si mi želimo.Vedeti moramo tudi za kaj točno ga želimo uporabljati, kajti če se želimo s fotografiranjem ukvarjati bolj resno in morda postati poklicni fotograf vsekakor ne moremo kupiti najbolj osnovnega fotoaparata. Vsekakor pa je pomembno tudi naše predhodnje znanje o fotoaparatih in sami fotografiji. fotoaparatČe ne vemo še veliko o fotografiranju in fotoaparatih je dobro, da se odločimo za kakšen začetni tečaj fotografiranja. Če želimo res kar se le da uspeti v fotografiranju se je dobro takoj lotiti dela in tudi doma raziskovati to področje. Več dela in truda bomo vložili v to bolje nam bo šlo v prihodnje. Dandanes je na internetu ogronmo gradiva tudi o fotografiranju in dobri fotografiji le potruditi se moramo in ga najti ter predelati. Lahko pa se vpišemo tudi v kakšno šolo in tam izpopolnjujemo svoje znanje. Možnosti imamo na pretek le videti jih moramo in izkoristiti sebi v dobro.

Če prvič kupujemo fotoaparat in ne vemo dosti o tem se je dobro obrniti na koga, ki se spozna na fotoaparate in ga pavprašati po mnenju. Mnogi svoja mnenja z drugimi delijo na internetu in si lahko s tem pomagamo tudi mi. In tako se prav gotovo lahko marsičesa naučimo tudi mi. Na začetku poti je vsekakor dobro kupiti fotoaparat za začetnikem, saj jih je na voljo kar nekaj in tako izpopolnjevati svoje znanje. Z udeležbami na raznih delavnicah in tečajih pa lahko le izpopolnjujemo svoje znanje in ga nadgrajujemo. Ko pa poznamo že vse osnove fotografiranja in tudi kaj več pa je vsekakor dobro kupiti boljši fotoaparat, starega pa lahko tudi prodamo. 

Ko kupujemo fotoaparat je pomembno katero znamko izberemo, saj so vse po svoje nekoliko drugačne in vsaka ima svoje prednosti. Pri fotoaparatih poznamo več znamk kot so Canon, Nikon, Sony, FujiFilm, Lumix in še bi lahko naštevali. Kot je že omenjeno je pomembno, da vemo kaj si sami želimo, saj tako veliko lažje izberemo. Lahko kupimo fotoaparat, ki je zelo velik a ima le osnove in se z njim učimo, lahko pa si kupimo tudi manjšega, katerega imamo lahko za vsepovsod in ga damo lahko tudi v žep, a je veliko bolj sposoben kot marsikateri večji fotoaparat in zmožen narediti profesionalne fotografije. Pri nakupu fotoaparata moramo biti pozorni na vse podrobnosti glede kakovosti fotografije od kakovosti leč, raznih nastavitev glede fotografije in vse kar vključuje profesionalen fotoaparat, saj so konec koncev naš cilj dobre fotografije.