Orehova muha se izjemno hitro širi med nasadi, v Sloveniji so jo prvič opazili na Vipavskem leta 1997, od takrat dalje je redna letna spremljevalka nasadov lupinarjev (orehi, lešniki) in nočna mora sadjarjev. Če vas zanima, kako se je znebiti, obiščite spletno stran https://www.ekopridelava.si/blog/orehova-muha.

orehova muha

Nasprotno kot druge muhe ima orehova muha le en nalet znotraj sezone, pri čemer le-ta traja povezano od julija do septembra. Odrasle orehove muhe se zadržujejo v senčnih delih krošnje in odložijo tudi do 400 jajčec. Jajčeca odlagajo v skupinah, tudi do 50 jajčec, odložijo jih v zeleno lupino oreha. Po približno petih dneh se iz jajčeca izleže ličinka (žerka), ki ostane v orehu od 30 do 40 dni. Kasneje v jutranjih urah zapusti oreh in pade na tla, kjer se zakoplje v zemljo in tam prezimi do prihodnjega julija.

Razkuževanje orehov je zelo pomembno, če želimo preprečiti širjenje ličink v tleh. Uporabimo organsko gnojilo neem cake, ki zaradi svoje aktivne snovi Azadirachtin deluje tudi kot razkuževalec zemlje in prepreči nadaljnji razvoj ličink. Neem cake se uporablja 2x letno, spomladi in jeseni. Še posebej pomembno je jesensko razkuževanje zemlje. Razkužujemo tako, da približno 50 cm od debla naredimo luknjo s sadilnim klinom in vanjo vsujemo 100g neem cake gnojila. Okrog debla naredimo tri luknje, ki jih zapolnimo z neem cake, na koncu zalijemo, da neem cake spravimo še globlje v zemljo.

V času sezone oz. nekje od junija dalje pričnemo s preventivnim škropljenjem z mešanico neem tonica in vode (150ml na 10l vode). Škropimo spodnje zunanje veje krošnje, saj od tu prihaja 90% naleta orehove muhe, poleg nujno tudi zalijemo. Pri zalivanju gledamo, do kod seže krošnja ob 12.00 uri in zalijemo celotno površino, saj se orehova muha nahaja po celi širini krošnje. Škropimo in zalijemo 2x na 7 dni,. tretjič ponovimo čez tri tedne.

Če povzamemo, redno in preventivno dognojevanje in razkuževanje zemlje skupaj z rednim poletnim škropljenjem z Neem tonic zagotovi zdravo in ekološko pridelavo orehov, ki jih ne prizadane orehova muha. Orehi so lepi, pridelek obilen in ni bojazni za preškropljenost s kemičnimi insekticidi.