Ograje označujejo in varujejo vašo parcelo. Zato je pomembno, da je ograja kvalitetna in zdrži tudi največje napore. Poleg tega pa se mora ograja skladati z ostalimi elementi, da ne zmoti okolice. Na trgu je ogromno različnih vrst ograj in poiskati je treba tako, ki bo izpolnjevala vse vaše zahteve. Tisti, ki za svoje objekte v prvi vrsti želijo trdnost, so ograje iz panela med boljšimi. Ne le to, panelne ograje imajo generalno tudi dolgo življenjsko dobo, kar omogoča, da je menjava ograje le redkost.

Panelne ograje

Kaj sploh je panelna ograja?

Panelne ograje so v resnici ograje, ki jih sestavljajo paneli varjenih mrež in so nameščeni med stebri. Te mreže so narejene iz uporovno varjenih jeklenih palic, ki so vroče cinkane, kar omogoča zaščito proti rji. Dodatno so take ograje še plastificirane, kar pomeni da so prašno lakirane, zaradi česar so še dodatno zaščitene.

Take ograje so z razliko od žičnih veliko boj prijetne na pogled, čeprav je morda v primerjavi z žičnimi ograjami, pri panelnih ograjah cena malo višja. Ampak, kar panelno ograjo postavlja v višji razred,  je poleg estetskega videza njena obstojnost, trdnost in večja varnost. Odporna je tudi na vremenske vplive in druge zunanje vplive, kot je povečana obremenitev zaradi otrok ali domačih ljubljenčkov. Če se pri panelni ograji pojavi mehanska poškodba, se mora poškodovano mesto obrusiti in tja nanesti barvo, ob večjih poškodbah pa se panel enostavno zamenja.

Panelne ograje se uporablja tako za zasebne objekte, kot so hiše, vrtovi ali stanovanjski sklopi, velikokrat pa so postavljene tudi na javnih površinah, saj se uporabljajo za ograjevanje različnih objektov, kot so šole, vrtci, tovarne ali parki. Panelne ograje se zaradi enostavne postavitve in trdnosti uporablja tako za javne kot zasebne objekte. Z razliko od ostalih ograj, kjer je potrebno veliko priprav in dela, da se postavijo, se temu s postavitvijo panelnih ograj izognete. Pri postavitvi namreč ne potrebujete nobenih napenjalnih stebričkov ali dodatnih diagonalnih opor, ampak se paneli enostavno s sponkami pritrdijo na stebričke.

Vrste panelnih ograj

Ograje iz panela se na grobo ločijo na dve vrsti, na tip 3D in tip 2D. Pri tipu panelne ograje 3D gre za srednjo jakost panelov. Zaradi prečnih ojačitev v obliki črke V, je ta tip ograje najpogostejša izbira. Montaža take ograje je zelo enostavna, vzdrževanja pa skoraj ne potrebuje. Poleg tega je za panelne ograje tipa 3D značilno, da so trajne in zanesljive, kljub temu pa cenovno ugodna rešitev za vsak objekt. Nadgradnja take ograje se lahko izvede v obliki lesenih letvic, ki poskrbijo za boljšo zasebnost.

Drugi tip panelne ograje je 2D, kjer gre za visoko jakost panelov. Za te ograje je značilno, da imajo varjeni paneli še dodatne horizontalne žice, zaradi česar se panelna ograja ponaša z visoko vzdržljivostjo in zanesljivostjo, ki zagotavljata varnost objekta, okrog katerega je nameščena.

Pred postavitvijo ene ali druge ograje je potrebno vedeti tudi dimenzije, saj se panelna ograja lahko dobi v različnih dimenzijah. Če ne veste za kateri tip bi se odločili, vam lahko pooblaščeni prodajalec, kot je podjetje Oventura svetuje, katera ograja bi bila za vaš objekt najbolj primerna. Poleg tega pa  vam lahko pomaga tudi pri sami montaži ograje.