Čebelji vosek je izjemno uporaben za kreme in mazila ter izdelavo sveč. Nakup ugodnega čebeljega voska je možen pri domačih čebelarjih, ki prodajajo lahko tudi surov vosek, ki je najcenejši. Če pa je čebelji vosek že predelan v sveče na primer, je nekoliko dražji. Ta vosek nastane tako, da ga naredijo čebele med procesom izdelave satnic. V svojem panju naredijo šest kotne votlinice eno ob drugi tako, da jih zaprejo zadaj z voskom in spredaj jih zaprejo s pokrovčki iz voska, ko jih napolnijo z medom, ki je glavna hrana njihovim mladicam.

čebelji vosek

Čisti čebelji vosek, ki je naraven in nima nobenega parafina, je močno dobiti le pri takih čebelarjih, ki imajo certifikat, da pridelujejo čebelje pridelke na naraven način. Tak vosek potrebujete, če bi radi naredili naravna mazila ali naravne kreme. Ta vosek tudi izjemno lepo diši, čisto po čebeljem medu in ga z lahkoto prepoznate, ker je tudi dokaj rumene barve. Čebelji vosek čebelarji naredijo tako, da iz satnic iztisnejo med in nato vosek skuhajo v kotlu ter iz njega oblikujejo hlebce, da gre ves med ven iz njih.

Ko boste nabavljali čebelji vosek, poglejte najprej, iz česa je narejen in kako čebelar dela s čebelami ter njihovimi pridelki. Tako boste vedeli točno, ali je v redu ali ni. Čebele vosek proizvedejo iz svojih žlez. Rumen pa je zato, ker je pomešan nekoliko s cvetim prahom. Če se čebele prehranjujejo prve dni v svojem življenju s cvetnim prahom, potem se jim razvijejo maščobne celice, ki proizvajajo ta dragoceni vosek.

Na začetku je vosek brezbarven, barvo pa dobi kasneje, ker se združi s cvetnim prahom in propolisom, ki ga obarvata rumeno. Da bi čebele lahko proizvedle vosek, pa morajo jesti med, ki ga mora biti v panju dovolj. Za 1 kg tega naravnega voska je treba imeti kar 15 tisoč čebel, zato je ta vosek precej drag in ga na trgu manjka.