So se vam na koži pojavile spremembe, pa vas skrbi ali je to izvor kakšne bolezni ali le starostna sprememba? Na takšna in podobna vprašanja vam lahko odgovori dermatolog. To je zdravnik specialist, ki se ukvarja z zdravljenjem kožnih bolezni. Ker pa se dermatologi izobrazijo tudi za odkrivanje in zdravljenje spolnih bolezni, je njihov uradni naziv specialist dermatovenerolog.

Vsak posameznik se praktično vsaj enkrat v življenju sreča s težavami s kožo, z lasmi, z nohti ali s številnimi izrastki na koži. Če se na težave pravočasno odzovete, potem ni bojazni za zaskrbljenost. Vedeti morate, da vsaka sprememba na koži še ne pomeni bolezni. Takšne ugotovitve zagotovo lahko potrdi dermatolog, ki s posebnimi napravami pregleda vse spremembe in nato nadaljnje svetuje, če je potrebno zdravljenje.

dermatolog

Vsaka sprememba na koži še ne pomeni bolezni

Zaradi sprememb na koži je pomembno, da si enkrat na mesec pregledate vse telo. Za dele telesa, katere si sami težko pregledate, prosite nekoga bližnjega. Pomembno je, da je to vedno ista oseba, ki bi določene spremembe lahko sproti opazovala. Vsako nenavadno spremembo naj le pregleda dermatolog, ki je specializiran za zdravljenje kože in njej pritrjenih las, nohtov in žlez.

Če si želite obiskati dermatologa, potem prosite osebnega zdravnika za napotnico in priporočilo najustreznejšega. Največkrat se je na pregled potrebno naročiti telefonsko ali preko e-maila. Preglede in posege vedno izvaja izkušeni specialist dermatolog, a zagotovo pred tem opravi še osebni pogovor v katerem pacient razkrije svoje težave.

Dermatolog odstrani tudi neželjene kožne tvorbe

Ko dermatolog natančno pregleda vse spremembe na vaši koži, sledi še temeljit pregled ne le kože, ampak tudi lasišča, nohtov in po potrebi tudi sluznic. Pri pregledu kožnih tumorjev in pigmentnih znamenj si pomagajo z ročnim ali digitalnim dermatoskopom. Z njimi povečajo strukturo kožnih sprememb in pomagajo razločiti med nevarnimi (malignimi) in nenevarnimi (benignimi) znamenji.

Dermatologi vam lahko odstranijo vse kožne spremembe, ki so moteče. Najpogosteje se pacienti odločajo za odstranitev aken, različnih bradavic, razširjenih žil in pigmentnih znamenj. Včasih dermatolog predpiše tudi nujen poseg, ki lahko prepreči marsikatero bolezensko stanje. Samopregledovanje in redne kontrole so torej ključ do zdrave kože.