SPLOŠNO

Facebook je spletna stran oz. družbeno omrežje, ki je bilo ustanovljeno ferbruarja 2004. Uporabnikom omogoča, da se lahko vsi ljudje med seboj pogovarjajo, širijo mnenja, novice, in na splošno da se lahko ljudje povezujejo.

Facebook

Ustanovitelj Facebook -a je Mark Zuckerberg, kateri ni vedel, da bo to postalo tako široko po celotnem svetu, saj je on naredil to zase in za študente harvardske univerze. Sedaj pa ima spletna stran že kar 845 milijonov uporabnikov, kjer lahko vsakodnevno nalagajo fotografije, igrajo igre, se pogovarjajo med seboj itd itd.

ZGODOVINA

Kot smo že omenili je ustanovitelj Facebook -a Mark Zuckerberg naredil spletno stran za študente Harvardske univerze februarja leta 2004, ob koncu februarja pa je bilo vpisanih že več kot polovico študentov Harvardske univerze. Marku sta se pridružila še Chris Hughes in Dustin Moskovitz. Facebook se zelo hitro razširil tudi na ostale univerze kot so Columbia, Stanford, Yale… Kasneje so se pa lahko pridružili še ostali študentje iz različnih šol ( Boston College, Boston University, Ivy League, MIT itd. )

26. aprila 2006 so še drugim podjetjom kot npr. Apple Inc., Microsoft, Amazon.com omogočili članstvo na Facebooku. Od 26. maja 2006 je Facebook dostopen vsakomur. Edino kar mora uporabnik imeti je e-poštni naslov in pa star mora biti vsaj 13 let.

14. maja leta 2007 je na Facebooku začelo delovati tudi oglaševanje, 24. maja je pa nastala še platforma, katera je omogočala ustvarjanje različnih aplikacij.

SPLETNA STRAN

Dandanes obstaja pri Facebooku, da si izberete v katera omrežja se boste prijavili ( regija, mesto zaposlitve, šola ) in tako se potem lažje najdete z ljudmi, ki imajo enako interese kot vi. Vsak uporabnik Facebook -a pa lahko tudi doda ljudi kot prijatelje, in tako vidi njihove profile.

Stran je brezplačna za vse uporabnike. Uporabnik ustvari profil, kateri ponavadi vsebuje tudi lastno fotografijo, seznam interesov in se nato povezuje z ostalimi uporabniki ter si znjimi izmenjuje javna ali pa osebna sporočila. Vsak uporabnik pa lahko pregleda podrobneje profil od drugega le, če je drugi v istem omrežju ali pa če sta na facebooku prijatelja.

ZNAČILNOSTI

Na Facebooku ima vsak uporabnik “zid” na svojem profilu, kamor mu njegovi prijatelji lahko pošiljajo različna sporočila, slike, videe itd. Vsak lahko tudi na svoj zid objavlja različne statuse ( slike, sporočila itd. ) s čimer lahko pove kje je, kaj počne itd. 

Skozi čas je omogočil facebook tudi to, da so lahko prijatelji ves čas na “novicah” spremljali kaj se dogaja z prijatelji, neznanci, prihajajoči rojstni dnevi, dogodki, ampak so se kmalu začeli ljudje pritoževati, saj se jim je zdelo da je to premočen “pogled” v njihovo “zasebnost”, in zato so potem spremenili, kdo lahko vidi njihove objave.