Jota recept za hladne dni je tukaj https://www.nadlani.si/kulinarika/jota-recept-vsestranska-enoloncnica-za-hladne-dni/ in ga lahko s pridom uporabite za slastno kosilo ali večerjo pri vas doma, ko zunaj brije leden veter in pada sneg. Jota recept je star recept, ki se ga uporablja tradicionalno že od nekdaj, ko so ljudje jeseni nehali delati zunaj na poljih in so se posvetili opravilom znotraj hiše. To je recept, ki je sestavljen iz jesenskih plodov in iz rastlin, ki so bile takrat na razpolago. Danes joto lahko naredite sami ali jo celo kupite v trgovini v konzervi in samo pogrejete. Kaj je za vas bolje, se odločite sami. Vendar lahko joto zase naredite točno po vašem okusu, to pa je nekaj, mar ne?

jota recept

Jota recept se lahko prilagaja po svoje, če vam nekatere sestavine niso všeč, jih enostavno zamenjate za tiste, ki so vam všeč. Nekatere sestavine pa so v joti vedno in jih ne menjamo, ker so tradicionalne za joto, ki ji da poseben okus. Jota recept je originalno sestavljen iz rastlin, vendar ji mnogi dodajajo različne vrste mesa ter ocvirke, klobase, pečenice in podobno. To je seveda odvisno od vaše kulture prehranjevanja.

Tole spodaj je jota recept za več oseb do osem in ga lahko preizkusite doma. Potrebujete naslednje sestavine:

  • 500 g kislo zelje ali tudi kisle repe
  • 300 g krompir
  • 300 g rjavi fižol
  • 1 žlička soli
  • lovorjev list
  • 6 zrn črnega popra
  • 20 g moka
  • 2-3 čebula
  • 3 stroki česa ali mleti česen
  • meso po okusu
  • začimbe kot sta majaron in sladka paprika.

Če boste dodali fižol, ga prej namočite, da se bo jota prej skuhala. V lonec najprej narežete čebulo in česen ter ju popražite na olju ali masti. Ko se čebula spraži, ji dodamo nekaj vode. Ko nastane kremasta zmes, zalijete v posodo z več vroče vode in dodate fižol, meso ter poper. Kuhajte pol ure in nato dodajte še ostale sestavine, ki se skuhajo hitreje. Potem dodate še kislo zelje ali kislo repo in skuhate do konca največ pol ure.