Zdravje

Ortodont vam polepša nasmeh

Dandanes si vsi želimo sijoč nasmeh, bele in ravne zobe, a žal so le redki ljudje, ki jim za to ni treba storiti ničesar. Za vse ostale primere, ko si želimo bolj ravnih zob, je tu ortodont, strokovnjak, ki vam uredi ugriz, poravna zobe in na splošno poskrbi za lepši in brezskrben nasmešek.

ortodont

Ortodont je pomemben člen v zobozdravstvu, saj splošni zobozdravnik velikokrat ne more poskrbeti, da bi imeli točno takšne zobe, kot si jih želite. Lahko se zgodi, da potrebujete zobni aparat, zato vas splošni zobozdravnik napoti k ortodontu, ki je bolj specialno usmerjen in vam bo znal pomagati. Že v otroštvu lahko precej pomaga, saj otroški zobki še niso tako utrjeni in jih lažje ravnajo kot zobe odraslih ljudi, seveda pa si lahko tudi ti omislijo zobni aparat in tako poskrbijo za red v ustni votlini, hkrati pa tudi za boljšo samozavest in bolj sproščeni smeh. 

Ortodont se zanaša na silo. Z njo pritiskamo na zobe, ki se pod tem pritiskom počasi začnejo premikati. Pomembno je, da ta sila vseeno ni premočna, saj si en želimo, da bo zobovje poškodovali ali celo trajno uničili. Še posebej prikladno je, kadar zagotovimo, ta da sila deluje ves čas, torej trajno, in ne le v nekih trenutkih. Popravljanje zob na ta način lahko traja kar nekaj časa, seveda je to odvisno od tega, kako so zobje, krivi, kolikšen je med njimi razmak in podobno.

Zobni aparati, ki jih ortodont namešča dandanes, pa so sodobni, veliko zanesljivejši in estetsko prijazni. Da, aparat lahko deluje celo kot lepotni dodatek, ki si ga nekateri omislijo, četudi imajo morda povsem lepe in ravne zobe! Seveda pa ni vse v estetiki, ampak ortodont poskrbi zlasti za pravilen ugriz, kar vodi k lažjemu in pravilnejšemu žvečenju hrane ter k pravilnejši obliki celotnega zobovja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja