Računalniške igre so programi, ki so narejeni za zabavo uporabnika računalnika. Tovrstne igre so obstajale že v sedemdesetih letih, med katere štejemo Pac-man in Tetris. Prva zelo priljubljena igra je bila Pong, v kateri sta dva igralca igrala namizni tenis, vendar je bila zelo poenostavljena. Kvadratna žoga se je samodejno premikala med dvema navpičnima pravokotnikoma in tisti, ki je nasprotniku žogo odbil v črno, je zmagal oziroma pridobil točko.

Čez osemdeseta leta so se računalniške igre bolj razvile. Ko so se zmogljivosti sistemov povečale, se je tudi zahtevnost iger povečala. Počasi so te postale večje in bolj zahtevne, nekatere pa so s tem pridobile veliko prostora in počasi so se razvijale v zelo zanesljiv način zaslužka. V letu 1983 se je zgodila največja tragedija v celotni zgodovini video igric, ko se je zaradi nasičenosti trga zgodila velika recesija v tej industriji. V tistih časih so bile računalniške igre zelo preproste in so jih lahko nekateri proizvajali po dokaj nizkih cenah, zato so se tovrstne igre zelo razširile.

računalniške igre

Iger je bilo naenkrat preveč in razvijale so se prehitro, da bi jih ljudje lahko uživali v normalnem tempu. Kakovost iger je zaradi tega zelo padla, saj je igro lahko naredil, kdorkoli jo je hotel in jo prodajal v mnogih trgovinah. To je vse prispevalo do popolne zrušitve industrije video igric. Trajalo je več let, da se je industrija opomogla.

V devetdesetih letih so tako imenovane igralnice postale zelo popularne. To so bili posebni prostori, običajno v nakupovalnih centrih, ki so imeli različne arkadne stroje z različnimi igrami. Še danes lahko opazimo tovrstne stroje v nekaterih trgovskih centrih, vendar je najverjetneje na voljo samo eden stroj in ta je velikokrat že zastarel in izrabljen. Računalniške igre na konzolah in računalnikih so popolnoma prevzele te naprave.

Vendar pa so bili v tistih časih arkadni stroji zelo priljubljeni in jih je veliko ljudi uporabljalo. Še posebej mlajši so na teh strojih velikokrat porabili celotno žepnino. V tistih časih konzole še niso bile zelo priljubljene oziroma so bile zelo drage. Zato so za otroke bili ti stroji zelo privlačni, saj niso potrebovali veliko denarja za uporabo. Tej stroji so lahko igrali zelo zahtevne igre za tisti čas. Velikokrat so igre bile celo boljše od tistih, ki so bile na voljo na konzolah ali osebnih računalnikih. To je zato, ker so bile tej stroji zgrajeni samo za računalniške igre. Vsebovali so zelo močne dele, ki so bili izdelani za predvajanje igric in so zato včasih imeli zelo impresivne grafike za tisti čas. Po nekaj letih so se te igre lahko prenesle na konzole, vendar pa tudi takrat tovrstni porti niso bili tako dobri kot na arkadnih napravah.