Aminokisline opravljajo v našem telesu ogromno funkcij. Aminokisline se delijo na esencialne, ki jih moramo zaužiti s hrano, ter neesencialne, ki jih telo proizvaja samo. Ob stresu, poškodbah, boleznih ter telesni dejavnosti, se potreba po aminokislinah zelo poveča. Aminokisline so ključne za zdravje ter razvoj in regeneracijo po vsaki telesni vadbi.

Aminokisline so osnovni gradnik beljakovin, zato jih najdemo v hrani bogati z beljakovinami, kot je meso, jajce, mleko in mlečni izdelki, perutnina in ribe. Najdemo jih tudi v sadju in zelenjavi. Še posebej pomembno je pri športnikih, da jih zaužijejo dovolj, saj so aminokisline pomembne za regeneracijo mišic po vadbi. Aminokisline delimo na: arginin, L-ornitin, tirozin, fenilalanin, glutamin in lizin.

aminokislineV naravi najdemo preko 100 različnih aminokislin. Za vse tiste, ki trenirajo najrazličnejše športe pa tudi za rekreativce ter ostale, ki si želijo shujšati ali povečati mišično maso, obstajajo prehranski dodatki, ki jih dobimo v športnih trgovinah. Seveda med njimi najdemo tudi aminokisline v obliki kapsul ali v obliki prahu. Za okoli 30€ dobimo 180 kapsul. Na voljo imate tudi različne vrste okusov, kot so limona, jabolko in pomaranče. BCAA, glutamin, beta-alanin so ene izmed mnogih aminokislin ki jih ponujajo v športnih trgovinah. Teh aminokislin telo ni sposobno proizvajati samo, zato jih moramo vnesti preko hrane ali dodatkov. Priporočen dnevni vnos za moške je okoli 60g na dan, za ženske pa 50g na dan. S starostjo se potreba po zaužitju beljakovin zmanjša, povečan vnos beljakovin pa se poveča pri nosečnicah in tudi otrocih. Dokazov, da povečan vnos beljakovin zelo škoduje ni, ni pa priporočljiv.

Vloga aminokislin in beljakovin v telesu je zelo pomembna, ker spodbujajo rast las in nohtov, vplivajo na imunski sistem in našo odpornost, so pomemben vir energije kadar imamo premalo ogljikovih hidratov, obnavljajo mišično tkivo in hemoglobin, ter sodelujejo pri transportu hranljivih snovi do celic. Brez beljakovin celice nebi mogle živeti.