Zdravje

Zeliščni čaj je idealna sprostitev

Vsi poznamo znan slovenski pregovor: »za vsako bolezen raste rožica« in to še kako drži. Pa ne samo za vsako bolezen, tudi za vsako počutje in za vsak dan. Zeliščni čaji se pogosto uporabljajo v zdravilne namene, saj je sestavljen iz posušenih delov rastlin, ki seveda delujejo zdravilno.  Zeliščni čaj pa je tudi idealna sprostitev, saj nas pomirja.

Starodavni rek pravi, da čaj pijemo zato, da pozabimo na tegobe sveta. Ko ste pod stresom ali ko imate polno glavo od napornega dneva, je namesto kozarca vina boljša izbira zeliščni čaj. To so vedeli že naši predniki. Skrbno izbrane rožice in zelišča, pomagajo prav pri vsakem problemu, vsaki zdravstveni težavi in pomirjajo pri vsakodnevnem stresu. Zeliščni čaj si pripravimo v obliki poparka ali prevretka. Da pa si zeliščni čaj sploh lahko pripravimo pa najprej potrebujemo zdravilne rožice oziroma raznovrstna zelišča in tudi nekaj znanja.

Poznati moramo rastline, ki so primerne za uporabo, poznati moramo okuse, da vemo kaj gre skupaj in kaj ne, ter moramo posvetiti posebno pozornost pri sušenju samih rastlin. Ko rastline naberemo, jih moramo čim prej začet sušiti. Razgrnemo prt ali kakšno večjo rjuho in rastline potresemo. Pomembno je da rastline skrbno obračamo in skrbimo, da niso preveč natlačene, saj lahko hitro začnejo plesneti, tega pa si seveda ne želimo. Ko so rastline dodobra posušene jih spravimo v papirnate vrečke ali vrečke iz blaga, da bodo rastline dolgo časa obstale. Potem pa si le pripravite zeliščni čaj. Med najbolj pogostimi in zeliščni čaji, ki nas najbolj sprostijo spadajo kamilica, melisa in poprova ali navadna meta. Pomembno je tudi, da mešanice zelišč ne pustimo predolgo v vroči vodi. Poznamo pa še, materino dušico, ki pomirja kašelj, lipo, bezeg, janež, trpotec, koprivo, ki odlično skrbi za čiščenje krvi in odvajanje vode ter šipek, hibiskus in ingver. Obstajajo pa tudi različne mešanice zeliščnih čajev za različne namene.  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja