Različne vrste loncev za rože so lahko krasen dodatek k interjerju vsakega prostora v vašem domu. Izberite keramične lonce za rože, v katerih se bodo rastline odlično počutile, kar se bo odražalo tudi v njihovi rasti. Izbirate lahko med različnimi barvami, oblikami in velikostmi.

Ne glede na to, če ste do zdaj za svoje rože uporabljali stare terakotne lončke, kavne skodelice, ali plastične, se zavedajte, da je material loncev zelo pomemben še posebej pri bolj občutljivih vrstah rož. Lončki za rože so najpogosteje narejeni iz plastike, keramike, terakota ali kamna. Vsak od naštetih materialov loncev ima svoje prednosti in slabosti. Ne glede na to, kater material za lonce boste izbrali, naj ima le ta luknjo na dnu lonca za odtekanje odvečne vode ali pa notranji lonec. Brez tega se bo vaša roža utopila, ali ji bodo začele gniti korenine, zaradi zastajanja vode, kar pa je eden najpogostejših vzrokov za umiranje sobnih rastlin.

keramični lonci za rože
Keramični lonci za rože so primerni za rastline, ki imajo rade več vlage.

Keramični lonci za rože
V nadaljevanju so predstavljeni keramični lonci za rože, predvsem njihove prednosti in tudi slabosti. Keramični lonci so vedno glazirani in niso porozni, torej ne vpijajo vode in imajo običajno značilen sijaj. Ker so težji od plastičnih, so super izbira za rastline, ki svojo težo nosijo na daljšem steblu ali deblu. Teža pa je hkrati lahko tudi minus, saj keramični lonec težje premikamo. Velik plus keramičnih loncev za rože je pestra izbira barv, oblik in velikosti ter seveda tudi njihova vzdržljivost. A na drugi strani naj omenimo, da se kaj hitro lahko tudi okrušijo, če se prevrnejo ali kako drugače poškodujejo.

Keramični lonci za rože so še posebej primerni za tropske rastline, ki imajo rade bolj vlažno zemljo. Če omenimo le nekaj rastlin: monstere, orhideje, fitonije, filodendroni in mnoge druge. Kot že rečeno, zaradi teže loncev iz keramike so primerni za višje rastoče rastline.